eğitimci - yazar
folklor araştırmacısı
h a l k b i l i m c i
Kutlu Özen
(divriği - sivas)
(20 Eylül 1940 - 29 Ocak 2023)
Sivas'ın önemli bir değeri olan
Kutlu Özen'i
vefatının 1. yıldönümünde
saygıyla, sevgiyle ve özlemle anıyoruz...
■ Kutlu Özen'i kaybetmişiz.
Divriğili hemşehrim, ağabeyim ve halkbilimi camiasının emektarlarından, halkbilimciler zincirinin son halkalarından...
Dostluğu, insanlığı ve eserleriyle yaşayacaktır.
pazar, 29 ocak 2023 ... sabri koz
■ Kutlu Özen, orta mektepde Türkçe öğretmenimizdi.
Daha o yıllarda halk edebiyatı araştırmacısı olarak temayüz etmişti.
Daha sonra üniversiteye intisap etti, güzel eserler bıraktı.
Bilhassa Divriği'ye dair güzel eserler bıraktı.
Şimdi memleketten beka semtine hicret etti haberi geldi...
Rahmet olsun. pazar, 29 ocak 2023 ... prof. dr. bilal kemikli
■ Sivas, Türk Halkbilimi araştırmalarında yetiştirdiği halkbilimciler açısında Türkiye'de önde gelen illerimizden birisidir. Sözkonusu halkbilimcilerin içinde Eflatun Cem Güney, İlhan Başgöz, Sedat Veyis Örnek, Vehbi Cem Aşkun, İbrahim Aslanoğlu, Kemal gürpınar, Kadri Özyalçın,
Halil Sami Özen,
cuma, 3 şubat 2023 ... dr. doğan kaya
■ Kutlu Hoca'nın Ardından; Rahmetli Kutlu Özen Hoca'mla yaklaşık yirmi yıl Cumhuriyet Üniversitesinde aynı koridorda, yan yana odalarda görev yaptık. Hoca'nın masasında sürekli kullandığı bir daktilosu vardı. Derslerden sonra odasına geldiğini daktilosunun sesinden anlardım. Daha yeni tanışmıştık. Bir gün 'Kutlu Abi, merak ediyorum; daktiloyla ne yapıp çizersin?' diye sordum. 'Ben bu ülkenin hazinelerini yazıyorum.' Merakım iyice arttı. 'Abi, ne hazinesi?', 'Kültür hazinesini, yeri unutulmasın diye gelenek ve görenek hazinelerimizi yazıyorum.' dedi. O gün bugündür, yöremizin kültürünü, tarihini Kutlu Abi'nin tarihe not düştüğü bu anlamlı sözüyle yazmaya başladım, hâlâ da yazıyorum.
Kutlu Hoca, Sivas Halk Kültürüyle ilgili çalışmaların köşe taşlarından biriydi. Yöre kültürümüzün araştırılmasında önemli bir yeri olan rahmetli İbrahim Aslanoğlu'nun uzun soluklu 'Sıvas Folkloru' dergisinin müdavim kalemlerinden, keza ulusal ve uluslararası halkbilim sempozyumlarına Sivas ve ilçeleriyle ilgili tebliğ sunan ender akademisyenlerdendi. İnanç coğrafyamızla ilgili gerek Sivas ve Divriği Yöresinde Eski Türk İnançlarına Bağlı Adak Yerleri ve Anadolu Aleviliğinde Sivas Örneği başlıklı kitapları ise, sahasında iddialı kaynak kitaplar arasında yer alan çalışmalardır.
Kutlu Hoca ömrünü Türk kültürü araştırmalarına adadığını, 2020 yılında Cumhuriyet Üniversitesi Sivas Araştırma Merkezi CÜSAM tarafından yayınlanan 'Sivas Kent Araştırmaları Kaynakçası' kitabında Divriği, Zara, Sivas merkez ve diğer ilçeleriyle kaleme aldığı üç yüzü aşkın makale sayısı bile kanıtlamaya yeter ve artar bile.
Durağı cennet olsun.
pazar, 5 şubat 2023 - sivas akademisyen, eğitimci - yazar prof. dr. adnan mahiroğulları
yakup kadri bozalioğlu | araştırma
Cumhuriyetin
ilk yüzyılı (1923 - 2023) folklor araştırmacılarından
Kutlu Özen; 20.09.1940 Sivas/Divriği doğumlu.
İlk ve ortaokulu ilçesi Divriği'de okudu. 1959 yılı Sivas İlköğretmen Okulu mezunu.
1957'de yazı hayatına şiirle, 1973 yılında da halkbilimci İbrahim Aslanoğlu'nun teşviki ile Sivas yöresinde folklor/halkbilimi araştırmalarına başladı.
Ağustos 1959 - Ocak 1960 tarihleri arası Divriği'nin İmirhan Köyü'nde stajyer öğretmenlik, Ocak 1960 - Ekim 1963 tarihleri arası da Divriği'nin Savrun Köyü'nde ilkokul öğretmenliği yaptı. Kutlu Özen; Kasım 1960 - Mayıs 1961 yıllarında yedek subay öğretmen olarak askerliğini tamamladı.
1965 yılı Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü mezunu olan Kutlu Özen; Ağustos 1965 - Eylül 1970 yılları arası Sivas Sanat Enstitüsü'nde edebiyat grubu öğretmeni olarak görev yaptı. Eylül 1970 yılında da Sivas'da Dört Eylül Ortaokulu'na naklen atandı ve Türkçe öğretmenliğini Ekim 1978 tarihine kadar sürdürdü.
Ekim 1978 - Mayıs 1980 tarihleri arası Sivas Halk Eğitimi Başkanlığı görevinde bulundu.
Mayıs 1980 - Ekim 1981 yılları arası da Divriği Lisesi'nde Tarih öğretmenliği yaptı. Ekim 1981 tarihinde Sivas İmam Hatip Lisesi'ne nakletti. Mayıs 1983'de tekrar Sivas Milli Eğitim Müdür Yardımcısı olarak göreve başladı, bu görevini Aralık 1983'e kadar sürdürdü.
1983'de Eskişehir'de yapılan I. Uluslararası Türk Halk Edebiyatı Semineri'ne Âşık Feryadî konulu bir bildiri sundu.
Aralık 1983'de Cumhuriyet Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nde okutman olarak göreve başlayan Kutlu Özen, 2003 yılına kadar bu görevini sürdürdü. 15 Ağustos 2003 tarihinde kendi isteği ile emekliye ayrıldı.
Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından Kutlu Özen adına; 29 Ocak 2011 tarihinde Cumartesi günü Sivas'da Kız Meslek Lisesi Salonu'nda 50. Yazarlık Yılında İçimizden Biri Kutlu Özen kültür ve sohbet programı düzenlendi.
Sivas'da çıkan; 'Yurt, Kızılırmak, Sivas Postası, Sebat, Hakikat, Anadolu, Yeniülke' gazetelerinde köşe yazıları ve makaleleri yayınlandı.
Derlemeleri; 'Sivas Folkloru, Türk Folkloru, Erciyes, Tarla, Halay, İçel Kültürü, Gülpınar, Halk Kültürü, Türk Folklorundan Derlemeler, Türk Folklor Araştırmaları, Folklor ve Etnografya Araştırmaları, Güneyde Kültür, Revak, Kültür ve Sanat, Türk Kültüründen Derlemeler, Halk Ozanlarının Sesi, Kızılırmak, Sivas/Kültür-Sanat, Türklük Bilimi Araştırmaları, hayat ağacı, Divriği, Zara Kültür, Divriği ve Küskün Akasya' gibi dergilerde yayımlandı.
Kutlu Özen; Folklor Araştırmaları Kurumu, Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği İLESAM üyesiydi.
1982 yılında Ord. Prof. Dr. Süheyl Ünver, Orhan Şaik Gökyay, Ethem Ruhi Üngör ve TRT Kurumu ile paylaştığı İhsan Hınçer Türk Folkloruna Hizmet Ödülü'ne layık görüldü.
29 Ocak 2023 tarihinde Pazar günü sabah saatlerinde 83 yaşında Sivas'da vefat eden Kutlu Özen, birgün sonrası olan 30 Ocak Pazartesi günü öğle namazına müteakiben Sivas Ayyıldız Camii'nden kaldırılarak toprağa verildi.
Kutlu Özen, evli ve üç çocuk babasıydı.
Kutlu Özen Kitapları Bibliyografyası
Sempozyumları Hakkında Yayımlananlar
》Sivas Kent Arşivi | 'Sivas Yazarlarının Kitapları'《
》Sivas Kent Arşivi | 'Zara Kültür Araştırma Grubu'na İmzalı Kitaplar'《 .