eğitimci, tarihçi - yazar
Kutluay Erdoğan
(1935 - 5 Şubat 2018)
(Köken olarak divriği - sivas)
Sivas'ın önemli bir değeri olan
Kutluay Erdoğan'ı
vefatının 6. yıldönümünde
saygıyla, sevgiyle ve özlemle anıyoruz...
'Ankara'da okul sıralarında iken amcam Fahrettin Bey'in yanında liseyi bitirdim. Konuşmalarında hep Garip Musa Türbesi'nden, Divriği'den bahsederdi. Kars'a giderken tembihlerdi, Divriği Güneş'den trenle geçerken sağ tarafta Garip Musa Türbesi'ni görebilirsiniz derdi. Böylece babadan ve amcalardan duyduklarımızla avunurduk. 10 Temmuz 1988 tarihinde Pazar günü ecdadımın 150 yıl evvel terketmek zorunda kaldığı dede toprağını ziyaret ettim. Garip Musa'nın mezarı dağ başında, gelen gideni olan adak adayanı olan bir türbe. Bizler evlatları ve talipleri olarak, öncelikle Garip Musa'nın sözlü kültür içinde kaybolmakta olan yaşayışını, çevresini aydınlatışını su yüzüne çıkarmak için eldeki belgeleri anlatılanları toplayarak yazılı şekle sokmaya çalıştık. Bu geziler sırasında aynı ocaktan olup da birbirleri ile irtibatı kesilmiş olan akrabalar tanıştı ve kaynaştı.' (Asbuğa Horasan'dan Anadolu'ya kitabından alıntı)
Kutluay Erdoğan
yakup kadri bozalioğlu | araştırma
Cumhuriyetin
ilk yüzyılı (1923 - 2023) tarihçi ve yazarlarından
Kutluay Erdoğan; 1935 Kars'ın Sarıkamış ilçesine bağlı Asbuğa köyü doğumlu. Dönem şartları nedeniyle göçler olsa da köken olarak Sivas'ın Divriği ilçesine bağlı Güneş köyünün Hıdırlık mezrasından.
Kutluay Erdoğan; TBMM'nin I. Dönem Kars Milletvekilliği yapmış 1874 yılı Divriği ilçesinin Yağbasan köyü doğumlu olan Rüştiye mezunu Fahrettin Erdoğan'ın torunu.
İlk ve ortaokulu Kars Lisesi'nde, liseyi de Ankara Atatürk Lisesi'nde okudu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü mezunu.
Kutluay Erdoğan; Kars'ın Alpaslan ve Eskişehir'in Atatürk Liselerinde olmak üzere Erzurum Kâzım Karabekir ve Eskişehir Eğitim Enstitüsüleri'nde yine Eskişehir Yabancı Diller Yüksek Okulu'nda öğretmenlik ve idarecilik yaptı.
1978-1997 tarihleri arası Ankara'da Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığı'nda Başmüfettiş olarak çalıştıktan sonra kendi isteğiyle bu kuruluştan emekli oldu. Atatürkçü Düşünce Derneği'nde görev aldı.
Nefes dergisi ve Karaca Ahmet Sultan dergisi'nde makaleler yazdı.
5 Şubat 2018 tarihinde Pazartesi günü 83 yaşında vefat eden Kutluay Erdoğan iki gün sonrası 7 Şubat Çarşamba günü İstanbul'un Kadıköy ilçesinde ki Şahkulu Cemevi'nde öğle namazı sonrası yapılan törenin ardından Üsküdar Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.
》Kutluay Erdoğan kitapları
1- Alevilik Bektaşilik
2- Türkiye'de Alevilik
3- Alevi ve Bektaşi Gerçeği
4- ASBUĞA Horasan'dan Anadolu'ya...
5- Atatürkçe Düşüncelerim'de Atatürk İlkeleri ve Türk Devrimi
6- Anadolu Müslümanlığı adlı 6 kitap çıkaran Kutluay Erdoğan;
1▪ Alevilik Bektaşilik adlı ilk kitabını 1990 tarihinde İletişim Yayınları'ndan, 2. baskısınıda 1993 tarihinde yine İletişim Yayınları'nın YeniYüzyıl Kitaplığı'ndan 110'ar sayfa olarak yayımladı.
2▪ Kutluay Erdoğan'ın Türkiye'de Alevilik adlı 2. kitabı 1996 tarihinde 80 sayfa olarak Yeni Yüzyıl Kitaplığı'ndan yayımlandı.
3▪ Yine, inceleme/araştırma türünde Kutluay Erdoğan'ın 2 baskı yapan Alevi ve Bektaşi Gerçeği adlı 3. kitabının 1. baskısı 2000 tarihinde Alfa Yayınları'ndan 299 sayfa, 2. baskısıda 2010'un Ocak ayında IQ Kültür Sanat Yayıncılık'dan 318 sayfa olarak yayımlanmıştır.
4▪ Kutluay Erdoğan'ın ASBUĞA Horasan'dan Anadolu'ya... adlı 4. kitabıda 2005 tarihinde 224 sayfa olarak yayımlandı.
5▪ Yine, Kutluay Erdoğan'ın Atatürkçe Düşüncelerim'de Atatürk İlkeleri ve Türk Devrimi adlı 5. kitabının 1. ve 2. baskıları 2007 tarihinde, 3. baskısıda 2011 tarihinde 181'er sayfa olarak yayımlanmıştır.
6▪ Kutluay Erdoğan'ın Anadolu Müslümanlığı adlı 6. kitabıda 2015 tarihinde 511 sayfa olarak yayımlandı.
Kutluay Erdoğan Kitapları Onları Anıyoruz...
》Sivas Kent Arşivi | 'Sivas Yazarlarının Kitapları'《