sanat tarihçisi - yazar
Hikmet Denizli
(1946 - 25 Ağustos 2008)
Sivas'ın önemli bir değeri olan
Hikmet Denizli'yi
vefatının 16. yıldönümünde
saygıyla, sevgiyle ve özlemle anıyoruz...
'denizli, çok nitelikli, bilgili, birikimli, olgun, deneyimli bir arkadaşımızdı. otuzbeş yıl kadar uzun bir süreden bu yana tarihe, eski eserlere hizmet veriyordu. anadolu medeniyetleri müzesi' nde yaşanılan tüm olumlu gelişmelerde onun imzası vardı. yakın bir geçmişte, bu çevrede yapılması gereken iyileştirmelerle ilgili bir mesaiyi paylaştığımızı hatırlıyorum. ne yazık ki, bunları birlikte yapabilme şansımız olmadı ama müzelerin geliştirilmesi için niyetlerini ve özlemlerini biliyorum. en azından bundan sonra hepimiz, bu amaçlara uygun davranmaya ve hikmet bey kardeşimizin manevi anısına olan borcumuzu yerine getirmeye çalışacağız.' 2008
kültür ve turizm bakanı ertuğrul günay
yakup kadri bozalioğlu | araştırma
Cumhuriyetin
ilk yüzyılı (1923 - 2023) yazarlarından
Hikmet Denizli; 1946 Sivas doğumlu. İlkokulu, ortaokulu ve liseyi Sivas'da okudu. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü mezunu.
1974 - 1979 tarihleri arası Vakıflar Genel Müdürlüğü'nde eski eser tescil uzmanı olarak çalıştı. 1995 yılına kadar da 14 yıl Sivas Müze Müdürü olarak görev yaptı.
Hikmet Denizli; müze müdürü olarak görev yaptığı yıllarda Sivas Tarihi ve Anıtları üzerine makaleler yayınlayıp, konferanslar verdi. Buruciye Medresesi, Şifaiye Medresesi ve Kongre Binası'na yeni fonksiyonlar kazandırıp halkın hizmetine sundu. Sivas'ın tarihi eserlerinin onarımlarına katkılarda bulunup, yapılan kültürel etkinliklerin tertip ve icra komisyonlarında görev aldı.
Sivas Hizmet Vakfı ve Cumhuriyet Üniversitesi Vakfı'nın mütevelli heyet üyeliğini yaptı. Kayseri Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nda beş yıl süreyle tabii üye olarak çalıştı. Sivas Müzelerini ve Eski Eserlerini Koruma ve Yaşatma Derneği'ni kurdu.
1995 yılında Ankara'da Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne müdür yardımcısı olarak tayin oldu. 2002 tarihine kadar yaklaşık 7 yıl bu görevini sürdürdü.
2002 yılı ve sonraki yıllar Haymana Külhöyük Kazıları, Haymana Boyalık Kazıları, Ulus Roma Hamamı Kazısı ve Kazan Sinap Formasyonu Kazısına başkanlık etti. Ankara ve çevresinde gerçekleştirilen Roma Dönemi Kutsal Yol Çalışmaları, Ankara Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı, Frig Vadisi Projesi ve Müze Çevresinin Genişletilmesi Projeleri'ni hazırladı.
2004 yılında Anadolu Medeniyetleri Müzesi'ne müdür olarak atandı. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Müze Eğitimi Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencilerine Müzelerde Eğitim, Dünya Müzeleri ve Türk Müzeciliği konularında dersler verdi.
Milletlerarası Müzeler Konseyi ICOM'un Türkiye Milli Komitesi İcra Kurulu'nda 6 yıl görev yaptı.
2007 yılında Çankaya Rotary Kulübü tarafından Meslek Ödülü'ne layık görüldü
Sanat Tarihçisi Hikmet Denizli'ye; İtalya Büyükelçisi Carlo Marsili'nin önerisi üzerine, İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından arkeoloji alanındaki önemli katkıları nedeniyle 7 Şubat 2008 tarihinde Anadolu Medeniyetler Müzesi'nde İtalyan Dayanışması Şövalyelik Nişanı verildi. İtalyan Dayanışması Şövalyelik Nişanı'na layık görülmesi nedeniyle o tarihlerde Anadolu Medeniyetler Müzesi Müdürlüğü yapan Sanat Tarihçisi Hikmet Denizli'nin ödül töreninden bir gün öncesi yaptığı açıklaması aynen şöyle; 'Tarihi ve kültürel değerlerimizi büyük bir özenle korumaya ve gün ışığına çıkarmaya devam edeceğiz. Çalışmalarımızın yurt dışında da değer görüyor olması büyük bir onurdur.'
Hikmet Denizli; Başkent Üniversitesi Ankara Hastanesi'nde kolon kanseri teşhisi konulmasının ardından 25 Ağustos 2008 tarihinde Pazartesi sabahı Ankara'da yaşamını yitirdi. Aynı gün Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde düzenlenen törenin sonrasında, Hacı Bayram Camii'nde öğle namazına müteakip kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi.
Hikmet Denizli; evli ve iki çocuk babasıydı.