1. toplantı - Sivas / Zara Şerefiye Sülüklü Göl Mesire Alanı Buluşması Pazar, 18 Temmuz 2021
'Çok değerli Yeşil Zara Gönüllüleri;
Yeşil bir Zara ve çok kutsal bir amaç için
yola çıkıyoruz.
Binlerce ağaç dikmeyi düşünüyoruz.
Bunu hep birlikte, sizlerle el ele başaracağız.
Nergisler, papatyalar, çiğdemler, dağ sümbülleri
ve peygamber çiçekleri açan o
Zara topraklarında dikeceğiniz fidanları,
yetişecek ağaçları,
rengârenk çiçekleri, dallarda ötüşen kuşları,
uçan kelebekleri şimdiden görüyorum.
Sizleri kutluyorum, başaracağız diyorum yürekten.' Cumartesi, 17 Temmuz 2021
eğitimci, şair - çocuk kitapları yazarı Gülümser Şimşek
'Yeşil Zara Gönüllüleri'ne sevgiler sunar,
çalışmalarımızda başarılar dilerim.' Cumartesi, 17 Temmuz 2021
Metin Güler
Yeşil Zara Gönüllüleri'nin amacına yönelik ve tasarımlanan süreç hakkında neler yapılacağına dair; 2021'in 18 Temmuz'un da Zara'nın Şerefiye'ye bağlı Sülüklü Göl Mesire Alanı'nda yapılan ilk toplantıda bu çevreci yeni oluşumun yöneticisi olarak katılımcılara bilgi veren Ruşen Sümbüloğlu; doğa ve çevreyi koruyarak erozyona ve hava kirliliğine karşı ormanlar kurma hedeflerinden bahsedip, yeşil bir Zara'nın oluşturulmasının önemine değinmiştir.
Ruşen Sümbüloğlu; yaşamakta olduğumuz pandemi döneminde yeryüzünde yaşayan tüm insanların zarar gördüğünü, insanlığın büyük bedeller ödeyerek çıkmaya çalıştığı bu ölümcül süreçten alınması gereken derslerin başında gelen en önemli konunun, doğanın dengesini bozan rant sistemine karşı bir duruş sergilenmesi gerektiğini ifade etti.
Ruşen Sümbüloğlu; 1992 - 2001 tarihleri arası 9 yıl Sivas İl Turizm Müdürlüğü görevini yapan abisi eğitimci - yazar Vahap Sümbüloğlu ve eniştesi Refik Şimşek adına ailesiyle oluşturdukları hatıra ormanları hakkında bilgiler vererek, bu süreçte karşılaştıkları en büyük sorunun sulama işi olduğunu özellikle belirtti. Karşılaşılabilecek sorunları aşabilmenin yerel yönetimle ve kaymakamlıkla sağlam bir hayırseverlik ilişkisi gerektirdiğini, grubun bütün üyelerinin bu konularda sahip oldukları iyi ilişkileri devreye sokarak sorunların aşılmasında aktif çabalar göstermesinin önemine değindi.
Yeşil Zara Gönüllüleri'nin ilk buluşmasında grup üyelerinin karşılıklı tanışmalarıyla, her üyenin gruba hitap ederek kendisini tanıtma aşamasına geçildi. Katılımcı üyelerin her birinin biyografisinde doğaya olan bağlılıkları ortaya çıktı. Grup üyelerinin çoğunluğunun doğaya uygun yeşillendirme deneyimlerini anlatması gruba dahil olanlarının her birinin geçmiş yıllarda doğayla içiçe bir yaşamlarının olduğunuda göstermekteydi.
Konuşmacıların tamamı hedeflerindeki olan Zara Cumhuriyet Ormanı projesine sahip çıkarak yapılması gerekenler üzerinde düşüncelerini ortaya koydular. Katılımcılardan bir üyenin ormanlaşma sürecinde traktör, fidan çukuru, kazıcı alet, su tankı ve 1000 kadar badem fidanı ile bu projeye katkı sunabileceğini belirtti. Yine Şerefiye'de 18 dönümlük bir arazinin ormanlık oluşturulabileceğinden bahsedildi.
78 - 79 Zara Lisesi Mezunları adına konuşma yapan katılımcı üyeler; 78 - 79 Zara Lisesi Mezunları olarak Zara Şehitliği arkasındaki alanın Ekim ayı sonu veya Kasım ayı ortalarına doğru ağaçlandırılmasının yapılacağını beyan ettiler.
Böylelikle Yeşil Zara Gönüllüleri'nce; Zara Cumhuriyet Ormanı kapsamında ağaçlandırılması yapılacak belirli merkezlerin ve alanların ormanlaştırılması sağlanmış olacak.
Toplantı sürecinde Yeşil Zara Gönüllüleri üyelerince yapılan öneriler şöyle;
-Belli zaman aralarında yüz yüze ve imkânlar elvermediği durumlarda bilgisayardan zoom üzerinden toplantılara devam edilmesi.
-Yeşil Zara Gönüllüleri'nin yapılacak olan faaliyetlerini sosyal medya imkânlarından yararlanılarak duyurulması ve tanıtılması.
-Sahada emek verecek gönüllü sayısının artırılması.
-Eylül - Ekim ayları arasında gerçekleştirilmesi hedeflenen ilk orman kuruluş sürecini şimdiden planlamak ve gereksinim duyulanları tedarik etmeye başlamak.
-Orman kurmak isteyenleri tespit etmek, başvuruları duyurmak ve teşvik etmek.
,,,,
》YEŞİL ZARA GÖNÜLLÜLERİ 2. TOPLANTI TUTANAĞI
ÇEVRİMİÇİ TOPLANTISI / TARİH: 14 AĞUSTOS 2021
K A T I L I M C I L A R: Ali Rıza Çelik, Ruşen Sümbüloğlu, Hüseyin Akkoyun, Adnan Taşkın, Güzide Köseoğlu, Yekta Gültürk, Haldun Lütfullahoğlu, Gülümser Şimşek, Nilüfer Demirel Sümbüloğlu
Toplantıyı Hüseyin Akkoyun yönetti. Grubun yaptığı ilk Zoom Toplantısı olması nedeniyle, toplantıya katılmak isteyen birçok grup üyesi teknik bilgi eksikliği yüzünden toplantıya dâhil olamadı. Bundan sonraki buluşmaları bu husus dikkate alınarak ve bilgi eksiğini kişi bazlı aşarak gerçekleştirmek gereğinin altı çizildi.
Toplantıya geçildi. İlk söz Ruşen Sümbüloğlu’na verildi.
Ruşen Sümbüloğlu
Şerefiye - Sülüklü Göl’de yapılan birinci toplantı sonrası yapılan çalışmalar, kurulan ilişkiler üzerine toplantıya katılanları bilgilendirdi.
Kısaca; Şerefiye’de ki toplantı hem yeni katılımları sağladı, hem de ülkenin birçok yerindeki Yeşil Zara Gönüllüleri’nin bir araya gelmesi ile yeni bir eko yarattı. Amaçlarımıza uygun olarak grup üyelerinin birçok yeni fikrinin tartışıldığı, yeni öneri ve düşünsel katkıların dile getirildiği, canlı, dinamik ve umut veren bir yapı oluşmaya başladı.
Yeşil Zara WhatsApp iletişimde 65 arkadaş bulunuyor. Grubun yarattığı sinerjiyle kısa sürede hem Zara’da, hem de birçok yerde insanlar grubun Zara için yapmayı düşündüğü birçok konuyu öğrendi, fikir sahibi oldu, destek verebilmenin yollarını aramaya başladılar.
Grubumuza katılmak için birçok talep gelmeye devam ediyor. Zeminin bu pozitif etkisini daha da çoğaltmak gerekli. Her üyemizin aktif bir özne olarak gruba katkı yapabilecek kişileri sürece dâhil etmek için çaba göstermeyi sürdürmeleri hepimizi çok memnun edecek.
Zara Lisesi 1979 Mezunlarının bu yıl içinde, fidan dikim zamanında, Zara Cumhuriyet Ormanı Projesi'nin ilk ormanını Şehitliğin arkasındaki dikim alanında gerçekleştirme kararı alması, Yeşil Zara Gönüllüleri buluşmasına büyük bir sinerji kattı.
Ardından Feti Aras tarafından Zara’nın Dikilitaş Mevkiinde büyük çabalarla oluşturulan ormanın daha da geliştirilerek yeni fidanlarla buluşturmaya karar vermesiyle Zara Cumhuriyet Ormanı’nın ikinci adımı da atılabilecek. Geçmişteki bazı aksamalardan dolayı 2019’da yapmayı planladığımız ağaçlandırma askıya alınmıştı. Bugün itibariyle, bu ormanı da yarım kalan işleri tamamlamak amacıyla programımıza alıyoruz.
İstanbul’da yaşayan Zaralı Ermenilerin de, Zara’da ki Ermeni Mezarlığı’nın bulunduğu alanın içini, dışını kapsayacak şekilde ağaçlandırmaya karar vermeleriyle projenin 3. ormanı da sıra dâhilinde kurulacak.
Diğer orman kurma istekleriyle ilgili görüşmeler sürüyor.
79 Mezunlarının kuracağı ilk ormanda ve sonrasında kurulacak diğer ormanlarda sulama amaçlı kullanılacak bütün su tankları (1 tonluk tanklar) Yüksel Aras tarafından karşılanacak. İlk ormanın daha şimdiden 3 tankı var. Uygun bir anda alana getirilecek.
Sabri Çataltepe ve Mustafa Şimşek sulamada sorun yaşanması durumunda alanın hemen yanı başında kuyu açma önerisi oldu. Bir kaç haftadır çeşitli gözlemler yapıldı, yerler belirlendi, alternatif bir sulama planı yapıldı.
Can Aras, Torosun tepedeki DSİ’nin belli aralıklarla fazla suyu tahliye ettiği hidranta vana ve boru takılarak suyun tanklarımıza taşınabileceği önerisi de gündemimizde bulunuyor.
Orhan Korkmaz, özel ilişkileriyle Köy Hizmetlerinden fidan temin sözü aldı. Orman alanına su tankerin ulaşmasını sağlamak için İl Özel İdareden yol yapımı için yardım alınabileceğini de bildirdi.
PROJENİN PLANA DÖNÜŞMESİ ve NASIL DEVAM EDİLECEĞİ
Yapılacaklarla ilgili nelerin hedeflendiği ve grup nasıl devam edeceği tartışıldı ve şu adımlar gözden geçirilip belirlendi:
WhatsApp grubundaki iletişimin sürdürülmesi, grubu düzenli olarak gelişmeler üzerinde bilgilendirilmek ve iletişimin canlı tutulması sağlanmalı,
Bu yıla ait Proje zamanlaması belirlendi. (Ekimin son haftası ve Kasımın ilk haftası arasında 3000 fidan ağaçla buluşturulacak.)
Yapılacak birçok iş nedeniyle Zara merkezde fiilen işleri üstlenebilecek bir komite oluşturulacak. Kimlerin ne yapacağı önümüzdeki toplantılarda belirlenecek, görev dağılımı yapılacak.
Kurumsal olarak ne yapılmalı? WhatSapp grubu olarak mı kalalım? Dernek mi kuralım? Kooperatifleşmeye mi gidelim? sorularına yanıt arandı. Dernekleşmek hedefi öngörüldü. Toplantıya katılımın azlığı nedeniyle bu konudaki nihai kararın ilk orman açılışı için Zara’da buluşacak bütün üyelerimizle birlikte kararlaştırılması benimsendi.
Altyapı, bir ofis, mekân gerekli mi? (zamana ve ihtiyaca bağlı değerlendirilecek.)
Çevrim içi toplantıların teknik sıkıntılarından dolayı Zara ve İstanbul grupları ayrı, ayrı toplantılar düzenleyecekler. Ardından koordinasyon toplantısı düzenlenecek.
İlk ormanın kuruluş tarihi yakınlaştığından yapılacak harcamaların karşılanabilmesi için grubumuzun ve başka gönüllülerin yapacakları bağışların gönderilebileceği bir banka hesabı açılmasına ve IBAN numarasının grupta ilan edilmesine karar verildi.
BANKA HESABI
Hüseyin Akkoyun ve Reva Abike üzerine bir banka hesabı açacak, finansal destek sunacaklar için ve WhatsApp üzerinde grubu bilgilendirecek. Ayrıca düzenli olarak toplanan paralarla ilgili grubu bilgilendirecek. Şimdiye birikmiş paranın miktarı da gruba bildirilecek.
GELECEK TOPLANTILAR
Zara Grubu
Zara’da toplanacak, Ruşen Sümbüloğlu ve Güzide Köseoğlu organize ediyorlar.
İstanbul Grubu
İstanbul’da toplanıyor, Hüseyin Akkoyun organize ediyor.
Bu toplantılardan sonra yeniden çevrimiçi toplantısı organize edilecek. Gündem: Toplantı sonuçları, çalışma koordinasyonu ve görev dağlımı.
Toplantının sonunda, 79 Mezunlarının bir ormanın kuruluş maliyeti ve bir ağacın büyümesi bedelini öğrenme talebi değerlendirildi. Ruşen Sümbüloğlu tarafından hazırlanan bilgi notu sunuldu:
3000 fidan için yapılacak harcamalar:
1) Fidan Çukurlarının kazılması
4 işçi günde ortalama 500 çukur kazarsa altı gün mesai yaparak 3000 çukur kazılır. Rayiç yevmiye 175 - 200 TL arası. Çukurların kazılması 4200 TL’ye malolur.
2) Fidanların kamyona yüklenmesi + Nakliyesi + Kamyondan indirilmesi + istiflenmesi
Fidanlar İl Orman Müdürlüğü tarafından hayır ormanı statüsünde ücretsiz verilmekte. 2 işçi 1 günlük yevmiye ile bu işi yapar. Yevmiye + nakliye ile 1100 TL’ye malolur.
3) Fidanların kazılan çukurların başına dağıtımı
3 işçi 1 günlük yevmiye ile bu işi yapar. 525 TL’ye malolur.
4) Fidanların dikimi + can suyu verilmesi + fidanların naylon poşetlerinin toplanıp çöpe atılması
4 işçi 4 mesai ile bu işi yapar. 2800 TL’ye malolur.
5) Dikim sonrası ay bitene değin sulama + çanak yapma
2 işçi 3 günlük yevmiye ile bu işi 2 kez yapar. 2100 TL’ye malolur.
6) Sezon kapanışı
Kışa hazırlık için, orman alanındaki bütün malzemeler koruma altına alınır. Su tanklarındaki su boşaltılır, tank vanalarının ağzı açık bırakılır, sulama hortumları soğuktan patlamasın diye düzgünce dürülüp sıcak bir ortamda saklanır, kazma, kürek, bel gibi gereçler açıkta bırakılmaz, bir sonraki sezona kadar uygun yerlerde saklanır, alan terkedilmeden önce çer, çöp, plastik atıklar toplanır.
2 işçi 1 günlük yevmiye ile bu işleri yapar. 350 TL’ye malolur.
7) Sulama işlerinin organizasyonu
Bu bölüm işin en zor bölümüdür. Fidan bir kez dikilir ama yetişme süreci içinde sayısız kez sulanır. Sezonun başladığı Nisan ile Kasım sonuna kadar fidanları sulamak gerekir. Suyun temini için 4 seçenek bulunmakta.
1) Belediye suyu kendi tankeriyle periyodik olarak ayda üç kez sulama yapılacak biçimde temin eder.
2) Belediye tarafından sulanan, Şehitlik parkında bulunan dalgıç kuyu suyuyla sürekli temin edilerek 30 tona yakın suyla dolu olan üstü kapalı havuzdan belediye oluru ile yararlanmak.
3) Belediyenin Şehitlik yanında bulunan depo alanında sondajla bir kuyu açarak ve güçlü bir motor vasıtasıyla orman alanındaki su tanklarımıza kuyu suyu basarak.
4) DSİ’ye ait Torosun tepede bulunan hidranttan tahliye edilen suyu 75’lik boru marifetiyle sulama tanklarına taşıyarak.
1. ve 2 seçenek hariç, diğer seçeneklerin bir maliyeti olacağından, ortalama bir maliyet hesabıyla 8.000 - 10.000 TL arasında bir harcama gerekebilir.
Bu başlıkta grubun yapacağı en büyük başarı suyun belediye tarafından verilmesini sağlanmaktır. Bu iş ortalama 9000 TL’ye malolur.
8) Su tanklarının temini ve tadilatı
Yüksel Aras’ın fabrikalarında mobilya işlerinde kullanılan tutkallar 1 tonluk plastik tanklarla yurtdışından temin ediliyor. Üretim sürecinde bu plastik tanklardaki tutkallar boşaltıldığında depoya kaldırılıyor. Depoda biriken tanklar bize verilecek. Nakli tarafımızdan karşılanarak periyodik zamanlarda, bir araçla taşıyarak orman alanında belirlediğimiz yerlere yerleştirilecek.
Bu plastik tankların altındaki tahliye vanaları plastik olduğundan sökülerek yeni demir vanalar takılacak. Vana ağzı ile hortum ağzı uyumuna dikkat edilerek tadilatları yapılacak. Bir sıhhi tesisatçı bu malzemeleri temin edip takacağından her tank için 100 - 150 TL arasında bir maliyet çıkıyor. Bu iş 15 tank üzerinden 1500 - 2250 TL’ye malolur. Ortalama 2000 TL.
9) Ormanın sembolik açılışına hazırlık için yapılacak harcamalar
Bez pankartlar, tabela, ilanlar, davetiyeler, Radyo (93 FM) duyuruları, vs...
Bu işe 5000 TL’lik bir bütçe ayırmak gerekir.
10) Açılış günü harcamaları
Protokol için gerekli malzemelerin temini, nakli, program sonrası geri götürülmesi, ses düzeni, etkinliğin kayıt altına alınması, vs...
Bu işe 3000 TL’lik bir bütçe ayırmak gerekir.
Sonuç olarak;
Toplam Maliyet:
1 madde ile 6 madde arası : 11.075 TL
7 madde (3. veya 4. seçenek) : 9.000 TL
8. madde : 2.000 TL
9. madde : 5.000 TL
10. madde : 3.000 TL Toplam : 30.075 TL
*1. yıl işçi ve malzeme bedeli : 20.000 TL
2. yıl işçi ve malzeme bedeli : 20.000 TL
3. yıl işçi ve malzeme bedeli : 15.000 TL
Toplam : 85.000 TL (85.000 TL - 90.000 TL)
*(sulama, çanak yapma, kuruyan fidan sökümü ve yeni dikim)
Bir ağaç büyütmenin bedeli; 30 TL ’dir.
Ağaç dikme ve 3 yıllık sulama programı ile büyütmenin masrafı yapılan ön tahminlere göre ağaç başı 30 TL ve toplamda ise 3000 fidan için yaklaşık 90.000 TL.
(Toplantı tutanağına 16.08.2021 saat 12.50’de, Ali Rıza Çelik, Hüseyin Akkoyun ve Ruşen Sümbüloğlu tarafından son şekli verilmiştir.)
|■|
》》》YEŞİL ZARA GÖNÜLLÜLERİ
ZARA KIZILIRMAK PARKI TOPLANTI TUTANAĞI
/ TARİH: 22 AĞUSTOS 2021 / Saat: 14.00
Toplantıya Katılanlar: Orhan Korkmaz, Ali Arslan, Mustafa Şimşek,
Ruşen Sümbüloğlu, Güzide Köseoğlu, Halime Gültürk, Zübeyde Bulut,
Gülhan Bulut, Gülşah Bulut, Can Aras, Nilgün Bozalioğlu, Semih Gökalp,
Seyide Gökalp, Yakup Kurt, Bülent İnal, Filiz Başyurt, Hülya Çelik Çeçen,
Hamiye Koç Gürsoy, Emine Koç Gürsoy, Nil Bahar İravul, Aslan Karaman
Mazeretli olanlar: Sabri Çataltepe, Nilüfer Demirel Sümbüloğlu,
Gamze Lütfullahoğlu, Sevilay Lütfullahoğlu, Yakup Kadri Bozalioğlu
*********
Gündem:
1) Toplantıya ilk kez katılanlara yönelik grup ve amacı hakkında bilgi verme
2) Yeşil Zara Gönüllüleri’nin Zara Merkez’deki faaliyetlerini yürütecek yapısını oluşturma
3) Grubun amaçlarına duyarlı insanlara ulaşarak yapıyı genişletme faaliyetleri
4) Zara Cumhuriyet Ormanı kapsamında kurulacak ilk ormanın tarihini belirleme, hazırlıkları gözden geçirme, işleri planlama
5) Sohbet ve kapanış
********
1) Toplantıya ilk kez katılanlara yönelik grup ve amacı hakkında bilgi verme
Gündemin birinci maddesi için Ruşen Sümbüloğlu söz aldı: “Daha önce yapılan ilk iki toplantının doğal bir sonucu olarak yapılan bu toplantının grubun belirlediği temel amaç olan: Erozyona ve hava kirliliğine karşı ormanlar kurmak, doğayı ve çevreyi korumak, yeşil bir Zara için el ele vererek çalışmayı başarmak…
İlk iki buluşma işin fikri alt yapısını oluşturmamıza katkıda bulundu. 3. buluşma ise; Zara’da yaşayan gönüllülere, oluşan fikri zemini örgütleme, pratiğe taşıma fırsatı verecek. Bu bakımdan bugün en önemli buluşmalarımızdan birini yapıyoruz. Büyük amacımız olan Zara Cumhuriyet Ormanı’nın ilk tuğlalarından birini elbirliği ile yerleştirmiş oluyoruz.
Bugün toplantımıza Yakup Kurt öncülüğünde bir araya gelen Zara Lisesi 1981 yılı mezunlarının katılmış olması ve büyük bir istekle bize destek vereceklerini, bir hatıra ormanı kuracaklarını açıklamaları hepimizi ziyadesiyle memnun etti.
Hepimizin büyük tutkusu olan Zara’ya aklımız, vicdanımız ve coşkumuzla hizmet edebileceğimiz en önemli fırsatlardan birini yakaladık. Bugün buradaki gönüllü arkadaşlarımızın hepsinde aynı amaç için el ele vermiş kararlı insanları görüyoruz.”
2) Yeşil Zara Gönüllüleri’nin Zara merkez de ki faaliyetlerini yürütecek yapısını oluşturma
Açılış konuşmasının ardından gündemin ikinci maddesine geçildi. Toplantıya katılanlara “Zara’da yürütülecek faaliyetlerde aktif görev almak isteyenler var mı ?” sorusu yöneltildi.
Güzide Köseoğlu; grubun tanıtılması, üye sayısının arttırılması, sürece maddi katkıda bulunacak kişi ve kurumsal yapılarla görüşerek emek ve destek verebileceğini ifade etti.
Mustafa Şimşek; fidan dikimi ve sulaması dönemlerinde elinden gelecek her türlü çabayı verebileceğini söyledi ve ormanlaştırma süreçlerinde aktif görev alabileceğini belitti.
Orhan Korkmaz; Orman alanına yol getirilmesi için il özel idarenin imkânlarından yararlanma, köy hizmetlerinden bölgeye uygun endemik fidanların ücretsiz temini, mülki idare, belediye gibi kurumların imkânlarını harekete geçirme gibi konularda çaba sergileyeceğini, sürecin aktif bir öznesi olarak görev üstlenebileceğini söyledi.
Semih Gökalp; Gruba fikri yönden önerilerde bulunma, ormanlaşma ve bölge doğasına uygun endemik bitki türleri hakkında, iklim ve kuraklıkla mücadele gibi konularda yardımcı olabileceğini, bürokratik süreçlerde işlerin hızlanması için çaba harcayabileceğini belirterek görev alma isteğini belirtti.
Yakup Kadri Bozalioğlu; Rahatsız olması nedeniyle toplantımıza katılamadı. Ama toplantı öncesinde yaptığımız telefon konuşmasında basın, yayın, iletişim, sosyal medyada gereken her türlü yardımı ve çabayı vereceğini, açılış törenleri hazırlıklarını yapabileceğini, gereken kişilerle görüşerek davetiye, ilan, duyuru, radyo ilanları, bez pankart, afiş gibi konuların tamamını ilişkileri vasıtasıyla halledebileceğini, sürecin aktif bir öznesi olacağını belirtti.
Can Aras; Zara Cumhuriyet Ormanı fikrini en başta benimseyip olabileceğine inanan insanlardan biri olduğunu söyleyerek sürecin her aşamasında elinden gelen her türlü yardımı yapacağını, Yeşil Zara Gönüllüleri’ne umut veren, yeni hedeflerle buluşturan her adımı izleyip destekleyeceğini belirterek sürecin aktif bir öznesi olarak çaba göstereceğini söyledi.
Sabri Çataltepe: Özel bir nedenle toplantıya katılamadı. Bir önceki buluşmada deneyimlerini pratik olarak aktarmaktan daha çok fikri düzeyde yapabileceğini bildirmişti. Saygı duyduk ve deneyimlerinden yararlanmaktan mutlu olacağımızı söyledik.
3) Grubun amaçlarına duyarlı insanlara ulaşarak yapıyı genişletme faaliyetleri;
Bu hususu görüşmeye geçtiğimizde, toplantıya katılan tüm arkadaşların gruba yeni üyelikler kazandırmak için kendilerini görevlendirmiş olduğunu hissettik. Zira konuşan herkes yeni üye isimleri verirken, bir taraftan da orman harcamalarında maddi katkıda bulunacak kurumlardan, derneklerden bahsettiler. Yardımların nasıl yapılacağına ilişkin birçok soru oldu. Bu soruya yanıtın bir sonraki toplantıda verileceğini söyledik.
4) Zara Cumhuriyet Ormanı kapsamında kurulacak ilk ormanın tarihini belirleme, hazırlıkları gözden geçirme, işleri planlama
Zara Lisesi 1979’lular Mezunlarının Şehitlik Anıtı’nın arkasına düşen alanda yapacağı ormanlaştırma faaliyeti için tarihin Ekim sonu - Kasım başı arasındaki zaman diliminde uygun olacağı kararımız kabul gördü. Mustafa Şimşek dikim zamanının meteorolojik takvime uygun olması yönünde yaptığı uyarı dikkate alındı. Günü, saati ve katılımcıların gelebileceği uygun zamanı meteorolojik zamanla uyumlulaştıracağız.
Sivas İl Orman Müdürü Sayın Sefa Duman bey ile bu hafta içinde sahada yapılacak görüşmeler de önemli olacak.
Yakup Kurt, Ahmet Ağa Çiftliği’nde bulunan ve boşta bekleyen 20 tonluk bir tanktan bahsetti. O tank için yerinde inceleme ve sahipleriyle görüşme yapacağız.
Yüksel Aras’ın vereceği 1 tonluk tanklar bu hafta sonu kamyonetle alınıp Zara’ya getirilecek. Belki bu iş için birkaç tur yapılabilir.
Can Aras bir öneride bulundu. “Sözümüzün geçeceği bir belediye bize bir sulama aracı tedarik edebilir mi? Sürekli olarak bizimle kalacak, ormanlarımızı sulayacak bir araç vermezler mi?” Bu soruyu Yeşil Zara Gönüllülerine soruyoruz… Belki İstanbul, Belki Ankara, Belki İzmir’den bir ses gelir.
5) Sohbet ve kapanış
29.08.2021 Pazar Günü görev almak isteyen arkadaşlarla buluşarak görev
paylaşım yapılmasına karar verildi. Daha önce teklif götürülen birkaç arkadaşın
da cevapları alınarak değerlendirilecek.
Toplantımız bitti, daha önce görüşememiş dostlarımız birbiriyle güzel sohbetler
yaptılar. Birlikte fotoğraf çekimi için toplandığımızda
çocuklar gibi şendik. Nilgün’ün önerisiyle “Güzel bir iş yapıyoruz” diye birbirimizi
alkışlarken hepimizin gözlerinin içi gülüyordu.
(Bu tutanak Ruşen Sümbüloğlu ve Orhan Korkmaz tarafından kaleme alındı. 23.08.2021)