Yükleniyor...
Türk Halk Müziği Sanatçısı Kubilay Dökmetaş'ın Televizyon ve Radyo Programları ve Konserleri

 


 
Kubilay Dökmetaş / eğitimci, araştırmacı - derlemeci - TRT Ankara Radyosu THM Sanatçısı - TRT Genel Müdürü Sanat Danışmanı
[           sivas / zara          ]
Kubilay Dökmetaş; 03.07.1956 Sivas/Zara Sucak köyü doğumlu. İlköğretim ve Öğretmen Okulu tahsilini Sivas'ta yaptı.


8 yıl Anadolu’nun çeşitli yörelerinde öğretmenlik yaptı. Anadolu Üniversitesi Halkla İlişkiler Bölümü mezunu. Öğrencilik yıllarında Sivas Belediyesi Konservatuarı İcra Heyetlerinde bulundu.

Çok zor şartlar altında; Sivas'ın Korudere Köyü'nden yaz kış yürüyerek gidip geldiği Sivas'ta Cumhuriyet Üniversitesi'nde Güzel Sanatlar Bölümü Halk Müziği Birim Başkanı sıfatı ile koro çalıştırıcılığı, derleme ve araştırma faaliyetlerinde bulundu.

Öğretmenlik yaptığı yıllarda Cumhuriyet Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölüm Başkanı Prof. Dr. Şefik Dener ve Halkbilimi Araştırmacısı Kutlu Özen ile folklor derlemelerine çıktı.

TRT Erzurum Radyosu’nun 1984 yılında açmış olduğu Türk Halk Müziği dalında yetişmiş sanatçı sınavını kazandı. 22 Nisan 1985 tarihinde öğretmenlikten ayrılıp TRT Erzurum Radyosu’nda ses sanatçısı olarak göreve başladı. 1992 yılında da TRT Ankara Radyosu’na aynı görevle nakil oldu.

Türküler kadar güzel yüreği ile sanatından taviz vermemiş, sanat çizgisi her zaman popülizm merakı yerine, araştırmacı - derlemeci - yaratıcı anlayışta olmuştur. Bir konuşmasında; 'Türk Halk Müziği olmazsa yaşayamam, güvenmez güvenilmezsem dayanamam, Sivas olmazsa özlemi tanıyamam' diyerek, hayata bakışını özetlemiştir. Öncelikle, küçük yaşlarından itibaren dizinin dibinde halk türkülerini dinlediği anasına şükran borçludur.

Yöresel Türk Halk Müziği Araştırmacısı Rıfat Kaya, Sivas Belediyesi Konservatuarı THM Bölüm Başkanı Ahmet Dökmetaş ve Folklor Eğitimcisi Nejdet Yiğit'in desteklerini görmüştür. Başta babası Cemalettin Dökmetaş olmak üzere tüm ailesine, eşine özverilerinden dolayı teşekkür ettiğini her fırsatta bildirmektedir. Öğretmen kökenli olmanın verdiği ruhla sonsuz sabır sahibi, sanatçı olmanın verdiği gönülle fazla duygusal olan Kubilay Dökmetaş, TRT Ankara Radyosu THM Ses Sanatçısı olarak görev yapmaktadır.

 
 
 
 
 
 
 
Türk Halk Müziği Sanatçısı Kubilay Dökmetaş'ın Televizyon ve Radyo Programları ve Konserleri
 
Kubilay Dökmetaş; 1990 - 1991 tarihleri arası TRT Erzurum Radyosu'nda 

Geçmişten Günümüze Türk Halk Müziği adı altında bir yıl gibi süren bir belgesel hazırlayıp eski sanatçıların yaşam hikâyelerini, orijinal taş plaklardan eski sanatçıların seslerini, yapıtları ve sanatçı kimliklerini içeren programın yapımcılığını üstlenmiştir.


1995 yılında Folklor ve Türkülerimiz, 2005 - 2006 yılları arası da Gramofondan Mikrofona gibi radyo programlarının yapımcılığını ve sunuculuğunu gerçekleştirdi.

TRT ekranlarında yapımcılığını ve sunuculuğunu üstlendiği Türk Halk Müziği alanındaki yaptığı programlar: 
1997 Dost Dost Diye, 1999 Allı Turnam, 2000 Bu Toprağın Sesi, 2002 Yörelerimiz ve Türkülerimiz olmak üzere ayrıca; 2010 yılında Türk Halk Müziği Sanatçıları'ndan Aysun Gültekin, Cengiz Özkan ve Kubilay Dökmetaş'ın birlikte sundukları Memleket Havaları müzik programı TRT Müzik ekranlarında canlı yayınlanmıştır.


TRT ekranlarında yapımında emeğinin geçtiği belgeseller:
Muzaffer Sarısözen BelgeseliCelal Güzelses BelgeseliHacer Buluş Belgeseli, Malatyalı Fahri Belgeseli, Hasan Sözeri Belgeseli

 

 

 

Kubilay Dökmetaş'ın hem danışmanlığını hemde sunumunu yaptığı radyo programı;

Saklı Türküler

Yapım Yılı: 2016 - TRT Türkü - her perşembe günü 18.05-19.00 - Süre: 53'

Yönetmen: Levent Çelik, Program Danışmanı: Kubilay Dökmetaş 

Kubilay Dökmetaş ve Altındağ Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu Şefi İlkim Eylül İlk'in sunumuyla; Değerlerimizin kaybolmaması adına henüz notaya alınmamış ve hiç duyulmamış, okunmamış türkülere yer veriliyor.

 

Kubilay Dökmetaş'ın proje danışmanlığını yaptığı radyo programı;

Esvaplı Türküler

Yapım Yılı: 2016 - TRT Türkü - her çarşamba günü 10.05-11.00 - Süre: 55'

Yönetmen: Levent Çelik, Proje Danışmanı: Araştırmacı-Derlemeci Kubilay Dökmetaş

Altındağ Belediyesi Türk Halk Müziği Korosu Şefi İlkim Eylül İlk ve Gazi Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Dilek Türkyılmaz'ın sunumuyla; Bir Ankara Radyosu yapımı olan Esvaplı Türküler programı, geçmişten günümüze geleneksel kıyafetlerin türkülerimizle buluşturulup bir demet halinde dinleyiciye sunulması şeklinde gerçekleştirilmekte. Giyim kuşam geleneğinin nasıl türkülerde yer aldığını yani türkülerin içinde giyim kuşamla ilgili ne varsa Esvaplı Türküler'de.

 

 

Kubilay Dökmetaş'ın proje danışmanlığını yaptığı radyo programı;

Türkü Market

Yapım Yılı: 2016 - TRT Türkü - her cuma günü 10.05-11.00 - Süre: 55'

Yapımcı: Şükrü Özgen, Proje ve Program Danışmanı: Kubilay Dökmetaş

Burçin Ulusoy'un sunumuyla; Türk Halk Müziğinin toplumun geniş dinleyici kitleleri tarafından dinlenen ve sevilen müzik türü olmasını sağlamak amacıyla TRT bünyesinde çalışan sanatçıların çıkarmış olduğu albümleri ve sanatçıları tanıtan bir program.

 

 

 

Kurtuluş Ağıtları; Kurtuluş Savaşından bugüne söylenen, gerek cephe türküleri, gerekse yitirdiğimiz şehitlerimizin hatırasına yakılan Anadolu Ağıtları bu programda açıklamalı olarak seslendirildi. Yer: Cemal Reşit Rey Konser Salonu - Cuma, 20 Ekim 2016

 

İstanbul'da Pazar Konserleri; İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Daire Başkanlığı Kültürel Etkinlikler Müdürlüğü bünyesinde çalışmalarını sürdüren Cemal Reşit Rey Konser Salonu (CRR), Türk müziğinin usta seslerini “İstanbul’da Pazar Konserleri” kapsamında müzikseverlerle buluşturmaya devam ediyor.

Türk müziği hayranları için eski bir gelenek olan gündüz konserlerine tekrar hayat veren İBB CRR Konser Salonu, bu kez Türk Halk Müziği sanatçısı Kubilay Dökmetaş’ı sahnesinde konuk etti.

Birçok türkü, uzun hava ve ezgiyi derleyip TRT Türk Halk Müziği repertuvarına kazandıran ve yurt dışında verdiği konserlerle müziğimizi başarı ile temsil eden Kubilay Dökmetaş, bu programında birbirinden güzel şarkılardan oluşan eşsiz bir repertuvarla dinleyicilerinin karşısına çıktı.

Yer: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu - Pazar, 5 Şubat 2017

 

Gurbet ve Göç Türküleri; Türk edebiyatında geniş kapsamda en çok yer alan ve bilinen türkülerdir Gurbet ve Göç Türküleri. Bunlar çok eski şiir örneklerinden birinde, çocuklarını ve ailesini bırakan ve çok uzaklara giden gençlerin, yiğitlerin gurbetteki duygularını anlatan türkülerdir. Bu türkülerde acı ve hasret, sıla ve özlem vardır.

Kubilay Dökmetaş, memleketi Sivas’a olan hasreti, gurbette yaşaması ve göçü bizzat tanıması hasebi ile o gece Gurbet ve Göç türkülerini Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda okudu. Yer: CRR İstanbul Büyükşehir Belediyesi Cemal Reşit Rey Konser Salonu -Darüledayi Cad. Harbiye/İstanbul- Salı, 21 Kasım 2017

 

Toplam Ziyaret: 4.161.293