Yükleniyor...
Cemalettin Dökmetaş :eğitimci - yazar: :::::Zara:::::
Cemalettin Dökmetaş :eğitimci - yazar: :::::Zara:::::

 

eğitimci - yazar

Cemalettin Dökmetaş

(1931 - 7 Mayıs 2018)

 

 

 

 

 

Sivas'ın önemli bir değeri olan

Cemalettin Dökmetaş 

vefatının 5. yıldönümünde

saygıyla, sevgiyle ve rahmetle anıyoruz...



 

 

 

"Köy Enstitüleri 81 yaşında...

Başta babam Cemalettin Dökmetaş olmak üzere tüm Köy Enstitülere binlerce selam...

Kaybettiğimiz değerlerimize bin rahmet olsun.

 

 

Yıl 2006 Halkbilimci İlhan Başgöz hoca ile Güre Yaz Okulu'nda birlikteyiz, babamın Köy Enstitüleri ve Anadolu Köşelerinden Anılar kitabını İlhan Hocaya takdim etmiştim. Güre Yaz Okulu'nun ikinci günü sabahın erken saatlerinde uyandığımda İlhan Başgöz Hocam yatağında yatarken yaşlı gözlerle gözlüklerinin üzerinden bana bakarak; 'Yahu Kubilay biz bir halt çekmemişiz, senin baban neler çekmiş böyle' deyince, babamın kitabını okuduğunu anlamıştım. Bunun üzerine de hemen babamı telefonla arayıp İlhan Hocamla konuşturmuş ve tanıştırmıştım. Her ikisinin ortak noktası 'Milli Eğitim ve Türkiye'de ki Eğitim Sistemleri' üzerineydi.

Rahmet diliyorum...

 

Her ikiside genç gitti babam 87 yaşında, İlhan Hoca ise 100 yaşında Hak'ka yürüdü, keşke bir 100 yaş daha yaşasalardı."

17 nisan 2021 kubilay dökmetaş

 


 

 

"Cumhuriyet'in ilk yıllarında kırsal kesimlerde eğitimle ilim ve irfan sahibi nesiller yetiştirmek amaçlı

Köy Enstitüleri kurulmasına katkı sunan her bir değerimizi saygıyla yâd ediyorum.

Cemalettin Dökmetaş öğretmenimizde Köy Enstitülerinin o eğitimci, aydınlatıcı meşalesini tutanlardan ve o yılların anılarını kitaplaştıran.

Rahmetle anıyorum..."

nisan 2021 yakup kadri bozalioğlu

 

 
 
 
 
 
Cemalettin Dökmetaş; 1931 Sivas'ın Zara ilçesine bağlı Sucak köyü doğumlu. 
 
 
Üçü kız, yedi erkek on kardeş olan Cemalettin Dökmetaş ailenin beşinci çocuğudur.
 
 
İlkokulun üç yılını köyü Sucak'da eğitmenli okulda, iki yılınıda Zara Gazi İlkokulu'nda okudu. Köy Enstitüsüne gidebilmesi için Zara'nın Tekke köyünde sınava girerek bu okuldan diploma aldı. Öğretmeni İhsan Tornay'ın yönlendirmesi ile 1946'nın Mayısında Sivas - Yıldızeli Pamukpınar Köy Enstitüsü'ne başvurdu, yapılan sınavı kazanarak okula kaydoldu. Beş yıllık eğitim sürecini tamamlayarak 1951 yılında da mezun oldu.
 
 
İlk görev yeri Bingöl'ün Solhan ilçesine bağlı Kale köyü olup üç yıl bu köyde öğretmenlik yapmıştır. Sonraki yıllarda sırasıyla Sivas'ın Zara ilçesine bağlı Peynik köyü, Şerefiye ve Yoğunpelit köylerinde yine Hafik merkezde Cumhuriyet İlkokulu'nda, Sivas merkezde Devrim ve Kızılırmak ilkokullarında toplam da onaltı yıl ilkokul öğretmenliği yapmıştır.
 
 
1959 yılında yedek subay okuluna girdi, askerlik görevini Amasya'da Asteğmen olarak yaptı.
 
 
 

 

 

 
Kitabı 

 
ISBN: 975-270-087-X
Tibyan Yayıncılık ve Matbaacılık İzmir 2004

 

■ 'Köy Enstitüleri; köy çocuklarını, köy koşullarında eğitmek, Atatürk devrim ve ilkelerini benimsemiş öğretmenler olarak yetiştirip köylere göndermek için 17 Nisan 1940 yılında 3803 sayılı yasa ile kurulmuştur. Öğrenim süresi beş yıldır. Söz konusu yasa ile bu okuldan mezun öğretmenlere yirmi yıllık zorunlu hizmet yükümlülüğü getirilmiştir. Köy Enstitülerine yetenekli sınavla tespit edilen beş yıllık köy İlkokulunu bitirmiş öğrenciler alınmaktaydı.

 

Köyün ve köylünün gereksinimi olan her türlü bilgi ve  beceri ile donanmış 'Köy Önderleri' yetiştirmeyi amaçlayan Köy Enstitülerinde insanı insan yapan kültür sanat değerlerinin özümsenmesi, geliştirilmesi de büyük önem taşıyordu. Başta Milli Eğitim Bakanı Hasan Ali Yücel, İlköğretim Genel Müdürü İsmail Hakkı Tonguç olmak üzere Köy Enstitülerinde görevli öğretmen ve yöneticiler her türlü kültürel ve sanatsal etkinliklere fiilen katılmakta, yapılan çalışmaları tüm olanakları ile desteklemekteydiler. Bu okullardan mezun yüzlerce eğitimci, yazar, bilim adamı dünden bugüne ölümsüz eserler bırakmışlarsa bunlar, Köy Enstitülerinde yapılan bilinçli Kültür eğitiminin sanat sonuçlarıdır.

 

Köy Enstitülerinin kuruluşu ile birlikte bu okullara karşı başlatılan karalama kampanyaları da aralıksız devam etmiştir. Bunların nedenleri, mezunlarına karşı bazı kesimlerin takındığı olumsuz tavırlar, önyargılı yaklaşımlar, yargısız infazlar, yarım asrı aşan bir zaman dilimi içerisinde gelişen bu olaylar bu kitapda olabildiğince ele alınmış, bunlarla ilgili anılara yer verilmiştir.

 

Eğitimimizin, temel sorunlarını irdelerken Köy Enstitülerinin kapatılması ile nelerin amaçlandığını bugün çok daha iyi anlıyoruz. Köy Enstitüleri karanlığa tutulan birer meşaleydiler. Bu kitabımla o meşaleden  aldığım bir avuç ışığı günümüze taşımak istedim. Bunu başarabildimse ne mutlu bana.Cemalettin Dökmetaş

 

Toplam Ziyaret: 4.163.763