Yükleniyor...
AZİZ VLAS ÇALIŞTAYI'na davet edilen, AZİZ VLAS kitabının yazarı MEHMET ALİ ÖZ ile söyleşi

 

 

 

Sivas Belediye Başkanlığı tarafından

2 Eylül 2024 tarihinde düzenlenen

AZİZ VLAS ÇALIŞTAYI'na davet üzerine katılan Aziz Vlas kitabının yazarı tarihçi 

Mehmet Ali Öz ile yapılan söyleşi...

 

 

 

 

  |   söyleşi yakup kadri bozalioğlu  |  biyografi yazarı

 

 

20 yıldır Sivas gündemini meşgul eden Aziz Vlas meselesine bilimsel ve somut kaynaklara dayalı veriler ortaya koyup raporlaştırmak amaçlı; Sivas Belediye Başkanı Dr. Adem Uzun başkanlığında 2 Eylül 2024 tarihinde Pazartesi günü Fidan Yazıcıoğlu Kültür Merkezi'nde 'TarihKültür ve Teknik Masa' dan kurulu; alanlarında uzman akademisyen, tarihçi, mimar, araştırmacı, sanat tarihçisi ve yazarlardan oluşan akademik kadronun katılımının sağlandığı Aziz Vlas Çalıştayı'na konuşmacı olarak davet edilen 25 kişiden biri olan tarihçi, araştırmacı ve yazar Mehmet Ali Öz ile biyografi yazarı Yakup Kadri Bozalioğlu tarafından 15 Eylül 2024 tarihinde yapılan S ö y l e ş i...

 

 

 

 

 

Aziz Vlas Çalıştayı sürecinden bahsedermisiniz?..

 

2 Eylül 2024 tarihinde Sivas Belediye Başkanlığı tarafından düzenlenen Aziz Vlas Çalıştayı'na davet edildim. Konunun hassasiyetine binaen Aziz Vlas Çalıştayı'na katıldım.

 

 

Çalıştaya davet edilen yirmiden fazla değerli bilim adamları konuyla ilgili olarak bildirilerini sundular, görüşlerini açıkladılar.

 

 

Düzenlenen Aziz Vlas Çalıştayı'nda konu hakkında görüşlerimi ve bu konuda yaptığım çalışmaları dile getirdim.

 

 

 

Çalıştayın 'Tarih Masası

konuşmacılarından birisi olarak bilgi ve belgeye dayalı verilerin Aziz Vlas Çalıştayı Sonuç Bildirgesi'ne katkı sunduğunuz önem arz eden açıklamalarınız nelerdi?..

 

Hürriyet gazetesinin 26 Eylül 2004 tarihli pazar ekinde haber olarak verilen "Sivaslılar Aziz Vlas'a ait mezar taşını kırdılar, üstünde önce yol geçti, sonra bürokrasi geçti..." gibi asla doğru olmayan bu haberi, gazetenin nüshasını katılımcılara gösterdikten sonra, gazetede 'kırıldığı iddia edilen mezar taşının' Aziz Vlas'a ait olmadığını, sözü edilen mezar taşlarının ünlü roman yazarımız Peyami Safa'nın babası şair merhum İsmail Safa ile Sivas eski valilerinden merhum Süreyya Paşa'ya ait mezar taşları olduğunu dile getirdim. Değerli katılımcılara Sivas Müzesi'nde bulunan envanter defterinde sözü edilen mezar taşlarının kayıtlarını arz ederek, bu bilgileri paylaştım.

 

 

Aziz Vlas Çalıştayı'nda 26 Eylül 2004 tarihinde Hürriyet gazetesinde verilen doğru olmayan bu haberle Sivas'a ve Sivaslılara yapılan haksız ithamın kabul edilemez olduğunu dile getirdim.

 

 

 

 

20 yıl öncesine kadar Sivas'da Aziz Vlas mezarı tartışması yokken ne olduda bu tartışma Sivas gündemine taşındı. Bir tarihçi yazar olarak çalıştayın 'Tarih Masasından bu manada mesajınız neler oldu?..

 

Yazarı Arman Çuhacıyan tarafından yirmi yıl evvel 2004 tarihinde yayımlanan çelişkilerle dolu Aziz Vlas kitabıyla başladı herşey... Sivas'ta Romalılar tarafından öldürülerek Sivas surları dışında bir yere defnedildiği söylenen Hristiyan din adamı Aziz Vlas'ın Sivas'ta mezarının bulunmadığını, Aziz Vlas'ın torunları tarafından adına yapılan kiliseye gömülmek üzere götürülmüş olduğuyla ilgili hagiografyada yer alan bilgileri paylaştım.

 

 

Özellikle Hristiyan azizlerin hayatını anlatan hagiografyalarda aziz ilan edilen birden fazla Aziz Vlas adlı kişilerin bulunduğunu dile getirdim. Batılı ülkelerde Aziz Vlas adına yapılan kiliselerin bu kişilere ait olduğunu, Sivas'ta öldürüldüğü söylenen Aziz Vlas'ın röliklerinin dahi bulunmadığını anlattım. 

 

 

 

Bugüne kadar Aziz Vlas hakkında yayımlanan 3 kitapdan biri olan Aziz Vlas kitabının Sivaslı yazan yazarı olarak çalıştayda başka nasıl bilgiler paylaştınız?..

 

Aziz Vlas konusundaki iddialara cevap ve reddiye olarak 2023 tarihinde yayınladığım Müslümanların Göz Evliyası, Hristiyanların Boğaz Azizi, Sivas'ın Habibün-Neccar'ı adlı Aziz Vlas kitabımdan bahsederek, muhtevası hakkında bilgileri paylaştım.

 

 

Sivas gündemine kasıtlı olarak yirmi yıldır her yıl getirilen bu konunun aslında Türkiye'de ki misyoner faaliyetlerin bir parçası olduğunu dile getirdim.

 

 

Sivas'ta hayali olarak da olsa Aziz Vlas için Anıt mezar dikilmesinin hem Sivas'a hem de Yüce Türk Milletine yapılacak en büyük kötülük olacağını daha sonraki yıllarda sorunlu bir şehir haline getirilmek istendiğini dile getirdim.

 

Aziz Vlas Çalıştayı Sonuç Bildirgesi'ne imza atan gönüllülük esasına dayalı uzmanlar arasında olan bir tarihçi olarak Aziz Vlas Çalıştayı sizce amacına ulaşabildimi?.. Aziz Vlas meselesinin gündemde kalmasındaki maksat neydi? 

 

Evet amacına ulaştı. Rivayetlerde, anlatılarda Aziz Vlas'ın Sivas surları dışında bir yere gömüldüğü söylenmesine rağmen Sivas'ta Selçuklu ve Osmanlı döneminde yapılan Gökmedrese, Buruciye Medresesi, Şifahiye Medresesi, Kale Camii ve Çifte Minareli Medrese gibi tarihi eserlerin önünde Aziz Vlas mezarının aranması hem tarihi gerçeklere hem de anlatılara tezat teşkil etmektedir. Dolayısıyla da Aziz Vlas meselesinin son yıllarda gündemde kalmasının maksatlı olduğu gerçeği bu tarafıyla bilinmelidir.

 

Dış mihraklarca, Anadolu'yu asırlardan beri Türk Yurdu olan Sivas'ın ele geçirilmesi, huzurlu bir şehir iken huzursuz bir kent haline getirilmesi faaliyetlerinin önüne geçilmesi 2024'ün 2 Eylül'ünde yapılan Aziz Vlas Çalıştayı'nda alınan kararla böylelikle set çekilmiştir.

 

 

Bilinmelidir ki, Anadolu'yu Türksüzleştirmek isteyen zihniyetin boş durmayacağını, hain planlarını uygulamak için bir takım senaryolara başvuracaklarından hiç kuşkum yoktur. Sivaslılar olarak bu tür olumsuzluklara fırsat vermemeliyiz. 

 

 

 

Editörlüğünü eğitimci, halk şairi - araştırmacı ve yazar Mehmet Anulur'un yaptığı, tarihçi - araştırmacı ve yazar Mehmet Ali Öz tarafından 4 Eylül 2023 tarihinde 263 sayfa olarak Sivas'ta Dilek Ofset Matbaacılık'da yayımlanan ve bugüne kadar yayımlanmış 3 ayrı Aziz Vlas kitabından biri olan AZİZ VLAS kitabını okumak gerek.

 

 

 

Toplam Ziyaret: 4.084.550