şair - bağlama sanatçısı
Ahmet Turan Şentürk
(1931 - 25 Eylül 2017)
(sivas)
Sivas'ın önemli bir değeri olan
Ahmet Turan Şentürk'ü vefatının 6. yıldönümünde
saygıyla, sevgiyle ve özlemle anıyoruz...
yakup kadri bozalioğlu | araştırma
Cumhuriyetin
ilk yüzyılı (1923 - 2023) bağlama sanatçılarından
Ahmet Turan Şentürk; 1931 Sivas doğumlu. Sivas'ın yerli ailelerinden Danişmentoğulları'ndan Abdülvahap Bey'in, Sarıhatipzadeler'den de Fatma Nadide Hanım'ın oğlu.
Ortaokulu okuduğu yıllarda subay olan babasının vefatıyla evin geçiminin üzerinde kalmasından dolayı okulu yarıda bırakmak zorunda kalır.
Ahmet Turan Şentürk; genç yıllarında bağlama çalmayı öğrenir. O yıllarda dayısı Muzaffer Sarısözen'den ayrıca Ankara'da vatani görevini yaptığı Mamak Muharebe Okulu'nda asker arkadaşı sonraki yıllarda da TRT'de saz sanatçısı ve derleyici olan Nejat Buhara'dan saz çalmayı iyiden iyiye geliştirir. Vatani görevi bitince Ankara'da bir iş bulup çalışmaya başlar. Bu arada Ankara Radyosu Sanatçılarından Bayram Aracı ile tanışır. Bu tanışmanın sonrasında iyi düzeyde çaldığı bağlamasıyla Ankara Radyosu'nda saz sanatçısı olarak programlara girmeye başlar.
Ahmet Turan Şentürk; Yurttan Sesler Topluluğu'nun kurucu sanatçısı Mesut Cemil Bey'in ve Muzaffer Sarısözen'in öğrencilerinden, Yurttan Sesler Korosu'nun ilk sanatçılarından Turhan Karabulut olmak üzere Nezahat Bayram, Muzaffer Akgün ve Selahattin Erorhan gibi dönemin ünlü ses sanatçılarına sazı ile sahnelerde eşlik eder.
Dayısı Muzaffer Sarısözen'in vefatından sonra radyo sanatçılığını bırakarak İstanbul'a yerleşen Ahmet Turan Şentürk Şişli'nin Çağlayan'da restorant işletmeciliğini yapar.
Küçük yaşlarda büyüklerinden öğrendiği halk ezgilerinden onikisini yeğeni olan Türk Halk Müziği Sanatçısı Orhan Gazi Yılmaz'a aktarıp, derlenmesini sağlamıştır.
25 Eylül 2017 tarihinde Pazartesi günü 87 yaşında vefat ettiği İstanbul'un Sancaktepe ilçesinde Yenidoğan Mezarlığı'na defn edilen Ahmet Turan Şentürk evli ve üç erkek çocuğu babasıydı.
'Ahmet Turan Şentürk biyografisi' bilgileri, yeğeni Orhan Gazi Yılmaz'dan edinilen kaynaklardan derlenmiştir.